Консултации »  Процесуални въпроси »  Адвокатски хонорар в изпълнително дело

"Адвокатски хонорар в изпълнително дело"

публикувано от Ангелов на 2011-12-18 22:59:01
Здравейте,

благодаря Ви за предходния отговор, от който разбирам, че не мога да извърша прихващане в изпълнително дело, в което съм длъжник, а единствено да искам от съда спиране на изпълнителното дело, като обезпеча моя дълг към взискателя със заведено от мен изпълнително дело срещу него.

Другият ми въпрос се отнася до адвокатския хонорар в изпълнително дело.

Ако взискателят (кредиторът) не е уведомил длъжника за начина на плащане и длъжникът не знае банковата сметка или адреса на взискателя, т.е. с поведението си не е предизвикал принудителното изпълнение и е готов да плати, съответно плати в срока за доброволно изпълнение, то тогава дължи ли разноските (адвокатския хонорар) на взискателя? Логично би било да не дължи, но ...(все пак сме в Б-я, а не Г-я, където взискателят трябва да докаже, че е предприел най-малко един опит за покана на длъжника или че длъжника е знаел предварително начина на плащане, но не е платил, в противен случай той поема разноските).

Ако длъжникът също наеме адвокатска защита и докаже, че част от претенцията на взискателя е платена или неоснователна, то следва ли да се намалят пропорционално претендираните разноски (адв. хонорар) на взискателя и следва ли да се присъдят разноски (адв. хонорар) в полза на длъжника за оспорената част от претенцията на взискателя?

Благодаря Ви предварително за вниманието.

Ангелов
 
Отговор

публикувано на 2011-12-19 09:45:32


Здравейте! Имах предвид да предявите своите права в отделен исков процес, като поискате от съда да спре изпълнителното дело на взискателя срещу вас, като мярка за обезпечаване на иска ви.
В България също кредиторът трябва да покани длъжника да плати доброволно. Ако в рамките на исковия процес длъжника признае иска и изпълни доброволно, то разходите за разноски на ищеца се намаляват или поемат изцяло от ищеца. До колкото разбирам, в рамките на исковия процес, вие не сте признавали иска и са ви осъдили.
ликвидиране на съсобственост, делба

2014-04-24 22:37:30


Здравейте! Как да се направи от един имот от 1400кв.м., /на който са съсобственици двама човека - 600кв.м. са на... още

problem s roditelskite prava

2014-04-24 19:11:31


zdraveite sas saprugata mi se razvedohme i tqmi predostapi roditelskite prava za deteto.sega az sam vav chujbina ii bqh razreshil da jivee v moita kashta sas deteto zashtoto tq nqma kade da jivee s... още

регистрация в България на кола, закупена в Испания

2014-04-24 16:47:26


Здравейте! Имам въпроси относно регистрацията на автомобил, купен в Испания. Фактите са следните:... още

Административно нарушение

2014-04-24 16:06:04


Здравейте, искам да питам следните неща: 1. Каква е разликата между административно нарушение и... още

лични контакти с дете

2014-04-24 15:56:27


Здравей те изкарах си изпълнителен лист от съда за времето ми за лични контакти с дете ! 1г вече след това... още