Консултации »  Процесуални въпроси »  Адвокатски хонорар в изпълнително дело

"Адвокатски хонорар в изпълнително дело"

публикувано от Ангелов на 2011-12-18 22:59:01
Здравейте,

благодаря Ви за предходния отговор, от който разбирам, че не мога да извърша прихващане в изпълнително дело, в което съм длъжник, а единствено да искам от съда спиране на изпълнителното дело, като обезпеча моя дълг към взискателя със заведено от мен изпълнително дело срещу него.

Другият ми въпрос се отнася до адвокатския хонорар в изпълнително дело.

Ако взискателят (кредиторът) не е уведомил длъжника за начина на плащане и длъжникът не знае банковата сметка или адреса на взискателя, т.е. с поведението си не е предизвикал принудителното изпълнение и е готов да плати, съответно плати в срока за доброволно изпълнение, то тогава дължи ли разноските (адвокатския хонорар) на взискателя? Логично би било да не дължи, но ...(все пак сме в Б-я, а не Г-я, където взискателят трябва да докаже, че е предприел най-малко един опит за покана на длъжника или че длъжника е знаел предварително начина на плащане, но не е платил, в противен случай той поема разноските).

Ако длъжникът също наеме адвокатска защита и докаже, че част от претенцията на взискателя е платена или неоснователна, то следва ли да се намалят пропорционално претендираните разноски (адв. хонорар) на взискателя и следва ли да се присъдят разноски (адв. хонорар) в полза на длъжника за оспорената част от претенцията на взискателя?

Благодаря Ви предварително за вниманието.

Ангелов
 
Отговор

публикувано на 2011-12-19 09:45:32


Здравейте! Имах предвид да предявите своите права в отделен исков процес, като поискате от съда да спре изпълнителното дело на взискателя срещу вас, като мярка за обезпечаване на иска ви.
В България също кредиторът трябва да покани длъжника да плати доброволно. Ако в рамките на исковия процес длъжника признае иска и изпълни доброволно, то разходите за разноски на ищеца се намаляват или поемат изцяло от ищеца. До колкото разбирам, в рамките на исковия процес, вие не сте признавали иска и са ви осъдили.
Славов

2014-04-19 16:33:30


Здравейте искам да получа правна консултация по моя проблем . Усъдиха ме през 2012г ноември месец ,8 месеца... още

Задължение при стоматолог

2014-04-19 14:46:58


Добър ден, Преди около три години имах проблеми със зъбите. Попаднах на една много скъпа клиника, където ми... още

бременност и майчинство

2014-04-19 11:18:19


Здравейте уважаеми ! Снаха ме е бременна в 4 месец,неосигурявана,безработна . Какво трябва да направим в... още

bremennost i majchinstwo

2014-04-19 11:01:48


Здравейте уважаеми ! Снаха ме е бременна в 4 месец,неосигурявана,безработна . Какво трябва да направим в... още

pose6tenia v bolnica

2014-04-19 07:32:14


Zdr, iotreresuvsm se kakvi sa pravata mi pri bolni4ni pose6tenia sprqmo pravata na roditelite i poso4eni li sa v zakona. koy e s po golemi pravomo6tia toest mgat li roditelite da ograni4at... още